در سالهای اخیر موضوع سنجش شادی و هیجانات مثبت مردم کشورهای مختلف از سوی مؤسسات نظرسنجی نظیر «گالوپ» صورت میگیرد و نتایج آن سؤالاتی را به ذهن متبادر میکند. به عنوان نمونه، در سال 2013 ایران دومین کشور غمگین جهان معرفی میشود! مجله «فوربس» نیز در همان سال ایران را در رتبه یازدهم غمگینها قرار میدهد...
گزارشهای مذکور، واکنشهای مختلفی را در میان تحلیلگران کشورمان ایجاد کرد و برخی افراد در تلاش برای علتیابی این موضوع به تبیینهای منفعلانهای روی آوردند و علت پایینبودن شادی مردم ایران را مواردی چون «تورم اقتصادی»، «نبود آزادیهای اجتماعی»، «ترویج فرهنگ گریه» و ... اعلام کردند.
اما این تحلیلها تا چه اندازه صحیح است؟ آیا صرفاً با پرسیدن چند سؤال ساده نظیر «به خوبی استراحت کردهاید؟ مورد احترام قرار گرفتهاید؟ موقعیت لبخند و خنده زیاد برایتان پیش آمده است؟ موضوع جالب و تازهای را یاد گرفتهاید؟ شاد شدهاید؟» میتوان به درباره روحیات مردم همه جهان نظر داد؟
در این باره میزگردی را با حضور حجتالاسلام دکتر عباس پسندیده رئیس پژوهشکده اخلاق و روانشناسی اسلامی و نویسنده کتاب «الگوی اسلامی شادکامی» (رتبه برتر جشنواره علامه طباطبایی) و حجتالاسلام حمید رفیعیهنر پژوهشگر گروه روانشناسی اسلامی پژوهشکده اخلاق و روانشناسی، پژوهشگاه قرآن و حدیث برگزار کردیم .
pdf مصاحبه: دریافت
دیدگاه ها ۱