خط کلّی نظام اسلامی چیست؟ اگر بخواهیم پاسخ این سؤال را در یک جمله ادا کنیم، خواهیم گفت خط کلّی نظام اسلامی، رسیدن به تمدّن اسلامی است.۱۳۷۹/۰۷/۱۴
ما میتوانیم تمدن نوین اسلامی را برپا کنیم و دنیایی بسازیم که سرشار باشد از معنویت و با کمک معنویت و هدایت معنویت راه برود؛ این کارها را میتوانیم انجام بدهیم، که به توفیق الهی هم [این کار را] میکنیم.۱۳۹۲/۰۹/۱۹
من با اطمینان کامل میگویم: این هنوز آغاز کار است، و تحقق کامل وعدهی الهی یعنی پیروزی حق بر باطل و بازسازی امت قرآن و تمدن نوین اسلامی در راه است.۱۳۸۷/۰۹/۱۷
پربحث ترين ها
-
-
کارگاه روانشناسی اسلامی + صوت
۹۵/۰۹/۱۰ -
-
نقدی بر dsm (قرآن روانشناسان) + صوت
۹۴/۰۸/۲۳ -
بازخوانی اسناد لانه جاسوسی + صوت
۹۵/۰۸/۱۲
ساعت غروب کوک + pdf

شب که تاریک است برای استراحت و سکونت است ؛ و روز که روشن است برای بیداری و فعّالیّت و حرکت . أطبّاء میگویند : بیداری و فعّالیّت در شب مضرّ است ، و خواب و آرامش در روز نیز برای آدمی ضرر دارد . بنابر این شرع أقدس اسلام که احکامش بر اساس فطرت است احکامش را روی ساعات شب برای استراحت و عبادت در تاریکی ، و روی ساعت روز برای دنبال کار رفتن و در تکاپوی معاش بودن در روشنی قرار داده است .
اوّل شبانه روز از ابتدای شب شروع میشود ؛ و ساعات شب یکی پس از دیگری را طی میکند ؛ و در هر ساعت وظیفهای مقرّر فرموده است .
در آیۀ
96 از سورۀ 6 : انعام داریم :
فَالِقُ الاصِبَاحِ وَ جَعَلَ الَّیْلَ سَکَنًا
و در آیۀ
61 ، از سورۀ 40 : غافر داریم : اللَّهُ الَّذِی جَعَلَ الَّیْلَ لِتَسْکُنُوا فِیهِ وَ النَّهَارِ مُبْصِرًا
. و در آیۀ
86 از سورۀ 27 : نمل داریم :
أَلَمْ یَرَوا أَنَّا جَعَلْنَا الَّیْلَ لِتَسْکُنُوا فِیهِ وَ النَّهَارِ مُبْصِرًا
، و در آیۀ
10 و 11 از سورۀ 78 : نَبَا داریم :
وَ جَعَلْنَا الَّیْلَ لِبَاسًا وَ جَعَلْنَا النَّهَارِ مَعَاشًا
.
از نماز مغرب ، و عشاء و تعشّی ، و
خوابیدن در اوائل شب ، و استراحت تامّ بدن ، و سپس بیداری در
اوائل طلوع فجر ، و بدنبال آن وقت و زمان مشخّص بین الطّلوعین
را تا طلوع خورشید . و از آنجا به بعد که ساعات روز شروع میشود
برای قیام به اُمور مهمّات از کشت و زرع و صنعت و تجارت و سفر و
رسیدگی به امور اجتماعی و غیرها تا وقت ضُحی که آفتاب بر فراز
آسمان آمده و روشنی شدّت نموده و تقریباً در موقع تابستان که دو
ساعت به ظهر مانده است . در این حال خواب قیلوله را مستحبّ نموده ،
و تا وقت زوال شمس نماز ظهر ، و بعد از گذشتن دو برابر مقدار سایۀ
شاخص که تقریباً نیمه زمان میان ظهر و غروب است ، نماز عصر را
مقرّر فرموده است ، و همچنین برای این ساعاتِ باقی از صلۀ ارحام و
تربیت اولاد ، و انس با عیالات ، و تتمّۀ کسب را در صورت لزوم ،
تا زمانیکه خورشید در زیر افق پنهان شود که وقت نماز مغرب است و
اول زمان شب شروع میشود .
بنابراین اوّلاً همیشه شب مقدّم بر روز است . شب جمعه یعنی شب قبل از روز جمعه ، نه شب بعد از آن چون دخول ماه با رؤیت هلال است و رؤیت حتماً در اوّل شب پس از اختفاء شمس باید صورت گیرد .
و ثانیاً باید ساعت را غروب کوک نمود ؛ یعنی در وقت غروب آفتاب آنرا سر ساعت 12 قرار داد ، و عقربههای آنرا رویهم نهاد . بنابراین هر ساعتی که بگذرد ، میدانیم چقدر از شب ما سپری شده است . ساعت 2 یعنی دو ساعت از شب گذشته ، و ساعت پنج یعنی پنج ساعت از شب گذشته ، و طلوع فجر که متغیّر است ؛ و در این زمان مثلاً 9 ساعت از شب گذشته است ؛ یعنی نه ساعت از شب گذشته است .
طلوع آفتاب نیز متغیّر است . چون مقدار بین الطّلوعین بمقدار ثمُن مقدار روز است بنابراین در تابستانها در نواحی که ما زیست میکنیم مابین الطّلوعین به حدود دو ساعت میرسد ، و در زمستانها تا یک ساعت و ربع تقلیل مییابد .
و در این وقت ، مسلمان بیدار است و مشغول عبادت و یا قرائت قرآن ، و یا مطالعه ، و رسیدگی و تنظیم امور منزل . در حدود ساعت اول طلوع آفتاب دنبال کار میرود . چه تاجر و چه صنعتکار و چه پزشک ، و چه محصّل و چه زارع و دامدار ، در آن وقت مساعد و هوای لطیف حتّی در تابستان به راحتی ساعاتی را در حدود شش ساعت کار میکند . و در وقتیکه آفتاب به وقت ضُحی رسیده و گرم شده و فعّالیّت مشکل است ، دست بر میدارد ... تا ظهر و عصر و سپس ساعات را طیّ میکند تا روز تمام شود .
فائدۀ این تنظیم ساعات آن است که : انسان از وقت خود استفاده میکند ، و ساعات کار را طبق حال خود در آرامش و خوبی سپری مینماید و انسان میداند چقدر از روز باقی مانده است ؛ و وظیفهای را که امروز بعهده دارد چگونه ترتیب دهد ، تا غروب آفتاب پایان یابد . زیرا که در صبح اگر چشم به ساعت بیندازد و ببیند مثلاً ساعت 11 است یعنی 13 ساعت به غروب مانده است ؛ و یا اگر در عصر ببیند ساعت 11 است ؛ یعنی یک ساعت به غروب مانده است.
در این صورت به آسانی مردم مقدار روز خود را مییابند ؛ و میدانند چقدر از روزشان باقی مانده است . چون منتهی روز ساعت 12 است . بخلاف شب که دانستن مقدار بقیۀ آن لازم نیست . زیرا شب برای خوابیدن و استراحت کردن است و در شب انسان باید بداند چقدر از شب گذشته است ؟ و چقدر خوابیده و آرامش نموده است ؟ بنابراین چون بنا به ساعت غروب کوک مبدأ شب معلوم است بمجرّد رؤیت ساعت ، مقدار گذشت شب معلوم است ، و چون مقدار پایان روز معلوم است ، بمجرّد رؤیت ساعت مقدار باقیمانده از آن که برای حرکت و فعّالیّت است معلوم است .
در این صورت گرچه انسان نیز میتواند از مقدار باقیماندۀ از شب ، و یا از مقدار گذشتۀ از روز با توجّه کوتاهی مقدارش را بدست آورد ؛ ولیکن این فائدهای به حال او ندارد . عمده در روز دانستن آن است که : چقدر از روز مانده است ؟ و ما وظائف محوّله خود را باید در این مقدار بجای آوریم ؛ نه چقدر گذشته است ، آن بدرد ما چه میخورد ؟ و نیز در شب آنچه برای ما مفید است که چقدر گذشته است ؟ و ما بقدر کافی استراحت و خواب نمودهایم یا نه ؟ و این به ساعات بعدی منوط نیست ؛ بلکه فقط مربوط به ساعات پیشین است .
امّا ساعت ظهر کوک ، مبدأ را اوّل روز و یا اوّل شب قرار نمیدهد . و وسط تقریبی شب قرار میدهد .
ساعت 12 یعنی نیمه شب تقریبی . و ساعت 1 بامداد یعنی یک ساعت از نیمه شب گذشته است . و این هیچ فائده ندارد ؛ بلکه ضررهای آن بسیار است . اوّل مقدار شب و یا مقدار روز را معیّن نمیکند . ثانیاً شب را از اوّل نمیشمرد ، بلکه نیمی از شب را از روز قبل ، و نیمی از آن را از روز بعد میشمرد . و در این صورت یک شب تمام ، به دو تکّه پاره شده ؛ و احکام و وظائف شرعی و عرفی همه به هم میخورد . و ساعت 1 بامداد که هنوز صبح نشده است ، بلکه چه بسا شش ساعت به آفتاب مانده است ؛ ولی معذلک آنرا از ساعات بامداد میشمرد . و ثالثاً مردم در کار خود حیران و سرگردان میمانند. یک مبدئی به آنها داده شده است . نیمه شب ، مبدئیّت این مبدأ بچه درد آنها میخورد ؟ نه با آن کار خود را میتوانند مشخّص کنند نه استراحت خود را .
و ساعات کار
اداری و مدارس ، و دانشگاهها و نظام ، و غیرها بر این اساس که
تنظیم شود . مثلاً معیّن کنند : مردم ساعت 8 دنبال کار بروند در
زمستانها ساعت 8 قدری از آفتاب میگذرد ؛ ولی در تابستانها چهار
ساعت از آفتاب میرود . و در این صورت انسان چهار ساعت تمام در
اعتدال هوا در منزل بیکار آرمیده ، و هنگام گرما و هوای خفقان آمیز
باید به حرکت درآید و این موجب إتلاف وقت و عدم تنظیم ساعات بر
اساس احتیاج بدنی ، و مناسبات بهداشتی و حفظ الصّحة عالمی است .
نیمۀ شب را ابتدای زمان قرار دادن ، فقط برای کارخانهدارهائی که کارگران خود را چون آلات و ابزار کار شمرده ، نه خوابی ، نه راحتی ، نه روزی ، نه روشنائی ، نه بهداشت ، و حفظ الصّحهای برای آنها قائل نیستند . و بشر را متحیّر و سرگردان آلت مقاصد مادّی و بهرهبرداری خود قرار میدهند میباشد .
و در این صورت مردم تا قریب ساعت 8 میخوابند . از فیوضات بین الطّلوعین محروم ، و از سحرخیزی بیبهره میمانند . و طبعاً کسی که ساعت 8 دنبال کار برود ، تا ساعت 2 بعدازظهر ، و یا 4 ساعت بعدازظهر کار کند ؛ و اوّل شب خود را به مطالعه و بیداری و تفریح بگذراند ، و تا قریب نیمۀ شب بیدار باشد ؛ خوابش در آخر شب بوده ، و تا به صبح بطول میانجامد . و در این صورت از همه مواهب الهی و بهداشتی محروم میگردد .
ساعات کار معلّمان باید طوری تنظیم شود که : بهترین ثمرات را در بهترین شرائط و مناسبات بهداشتی ، و سلامتی و تنّعم طبیعی ، و روحی بدست آورد.
برشی از کتاب : وظیفه فرد مسلمان در احیای حکومت اسلام ص 126، علامه طهرانی ره
pdf نسخه تلفن همراه : دریافت
pdf نسخه رایانه : دریافت
نظرات (۱)
پيشنهاد سردبير
طبقه بندی موضوعی
- بشنو (۷۱)
- همایش ها (۴۱)
- کارگاه ها (۱۴)
- سخنرانی ها (۱۳)
- بخوان (۵۰)
- باشگاه نویسندگان (۱۵)
- برشی از کتاب (۵)
- معرفی کتاب (۱۱)
- مصاحبه و گفتگو (۸)
- مشاوره علمی (۲)
- بانک مقالات و جزوات (۱)
- نشریات علمی دانشجویی روانشناسی اسلامی (۳)
- تماشا کن (۵)
- کلیپ (۳)
يادداشت سردبير
-
العِلمُ سُلطان
امام خامنه ای مدظله العالی:
مسئلهی پیشرفت علمی را که بنده سالها است روی آن تکیه میکنم، همچنان مورد تکیه است. باز هم عرض میکنم: العِلمُ سُلطان، علم اقتدار است، علم قدرت است و باید دنبال علم بود. محیطهای دانشگاهی، محیطهای تحقیقاتی و پژوهشی حتماً بایستی به مسئلهی علم توجّه کنند. ضمناً توجّه بکنید، اینکه من تأکید میکنم روی مسئلهِی علم، [برای این است که] علم برای پیشرفت کشور است، علم برای گشایش افق آینده است، علم برای همان چیزی است که من سالها پیش گفتم که پنجاه سال بعد باید ما به جایی برسیم که هر کسی خواست از تازههای علمی دنیا بهره ببرد، مجبور باشد زبان فارسی یاد بگیرد؛ علم با این نیّت، با این هدف. آن کسانی هم که در دنیا علم را پیش بردند، کسانی هستند که با این جور هدفها وارد شدند، وَالّا [اینکه] دنبال کار علمی باشیم برای سود شخصیِ نقد کوتاهمدّت خودمان، نه، این ارزش زیادی ندارد؛ عمده نگاه کردن به علم با آن نگاه افقگشای این جوری است.
بیانات در ارتباط تصویری با نمایندگان تشکلهای دانشجویی_۹۹/۲/۲۸
آخرين مطالب
-
طلسم و جادو + صوت
يكشنبه ۲۸ دی ۱۳۹۹ -
نوروسایکولوژی وضو + صوت
يكشنبه ۲۱ دی ۱۳۹۹ -
کارگاه آنلاین نقد حذف همجنس گرایی و خودارضایی از فهرست اختلالات جنسی در DSM
چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۹ -
مکتب حاج قاسم + صوت
يكشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۹ -
افزایش جمعیت + صوت
يكشنبه ۷ دی ۱۳۹۹ -
تربیت جنسی در سایه عفاف + صوت
سه شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۹ -
عالَم خواب + صوت
جمعه ۱۴ آذر ۱۳۹۹ -
درآمدی بر تاریخچه روان شناسی اسلامی + صوت
دوشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۹ -
بانک مقالات و جزوات
جمعه ۲۷ تیر ۱۳۹۹ -
بسته آموزشی تاریخ معاصر ۲(بررسی تاریخی قیام ۱۵خرداد سال۴۲ و نقش امام خمینی(ره)در آن)+صوت
پنجشنبه ۱۵ خرداد ۱۳۹۹
آخرين نظرات
خلاصه آمار
چندرسانه ای
-
شرح دعای مکارم الاخلاق +چند رسانه ای
سه شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۹ -
پرونده موضوعی شهرسازی اسلامی (بلد طیب)
جمعه ۵ ارديبهشت ۱۳۹۹ -
سلام آرامش(چگونگی مقابله با کرونا)+صوت/کلیپ
شنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۹ -
پرونده موضوعی زن وخانواده(بشنو/بخوان/تماشاکن)
يكشنبه ۱ دی ۱۳۹۸ -
گزیده ای از کارگاه روانشناسی اسلامی
جمعه ۱ شهریور ۱۳۹۸